Камп за младе и перспективне спортске пењаче – Овчар бања

IMAG1190У периоду од 24. до 26. октобра 2014. године одржан је камп у Овчар бањи, намењен за спортске пењаче старости до 21. године, под покровитељством Планинарског савеза Србије. Иако је било најављено лоше време, није се могао померити датум, јер се у наредном периоду очекивало још лошије. Најављено је укупно 25 учесника, од тога 5 демонстратора, који су имали задатак да на терену поставе смерове и едукују млађе пењаче.

У петак је било у плану да се окупимо у ресторану „Дом“ уkli su ra 009 Овчар бањи око 19 часова, када је била договорена вечера, а потом и смештај по собама. Након тога је у склопу едукативног програма представљена област чворологије, где су присутни понављали чворове које су знали, и научили оне које нису.

Субота је осванула магловита и хладна, пропраћена упорном ситном кишом. Дан уопште није био погодан за пењање, али смо се поделили, тако да је једна група ипак отишла на стену, иако је напољу било свега 5-6 степени, а друга група је кренула у пешачке туре у околини клисуре. Било је предложено да се оде и на врх Овчара, али су се kli su ra 031сви надали да ће киша стати и да ће моћи да се пење. Увече је већина учесника отишла у термални базен на релаксацију, а после тога назад у дом на дружење и игре асоцијација које су савршено поправиле тмурну атмосферу из клисуре.

За разлику од претходног дана, у недељу је сунце обасјавало стене у клисури, али је ипак било достаkli su ra 048 хладно и са ветром. Овог пута смо сви отишли на стену, где смо за учеснике кампа поставили смерове на „top rope“, а пар смерова смо опремили само комплетима како би могло да се води. Било је толико хладно да се у току пењања скоро нисмо могли ослањати на поузданост у прстима, јер их нисмо осећали, тако да смо пред свако пењање покушавали све да учинимо како би се загрејали, али није било превише успеха. Ипак, многи су успели да попну барем по нешто, а свима је боравак у природи пријао.

IMAG1193Истог викенда је у клисури одржано и вежбалиште у склопу летњег алпинистичког течаја који је организовала Комисија за алпинизамkli su ra 067 ПСС, првенствено за припаднике Горске службе спасавања Србије, па су присутни могли да посматрају и уче о техникама извлачења палог партнера, техничког пењања, и др.

Извештај: Радомир Микић

Фотографије: Радомир Микић, Ања Ивановић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s