Чишћење и опремање мајдана „Чардак 1“

У периоду од 01. – 03. 02. 2013. године, трочлана екипа у саставу Мијатовић Борис, Смиљанић Милан и Микић Радомир упутила се Сувоборском Рајцу у жељи да се почне са опремањем стене, заправо мајдана, за потребе такмичења и уопште повећања смерова у земљи.

Кренуло се у петак у јутарњим часовима, успут смо преузели бушилицу и болтове Алпинистичког одсека Београда, и потом смо Ибарском магистралом наставили пут Кадине Луке и села Грађеник.

Нешто пре поднева стигли смо до мајдана и приступули раду на истом. Са десне стране, на почетку мајдана, примећен је један потпуно здрав и чист гранитни део висине 10-12 метара, на којем смо проценили да може да се буши без обимног чишћења. Договорено је да двојица приступе централном и десном делу из шуме изнад мајдана и да раде на чишћењу стене, а да трећи приступи опремању смерова. Очишћено је релативно мало јер је посао обиман, али оборена је већа количина камења укупне масе 2500~3500 килограма, узимајући у обзир да је просечна густина гранита 2750 кг/м3. На централном делу је делимично очишћен приступ здравом делу стене висине 30~35 метара, где су у новембру постављена два болта за даље опремање и чишћење. Такође су избушена два смера:

– Атеиста, 5b (6-), 10 метара, 6 копчања;

– Бабина папуча, 5c (6), 8 метара, 4 копчања;
Са радовима смо завршили нешто пре мрака упутивши се у дом „Чика Душко Јовановић“ где нам је био организован смештај у таванском простору.

Распоред посла у суботу био је исти као и претходног дана. Приступ централном делу је поприлично очишћен и обезбеђен, а очишћена је и линија на десном делу стене где је процењено да може да се избуши смер висине 10~15 метара. Оборено је камења масе 1000~2000 килограма, и опремљен је још један смер:

– Бадњак, 6а+ (7-), 12 метара, 6 копчања;

Радови су завршени у сумрак, а након краћег дружења са локалним становништвом упутили смо се поново у дом где нас је чекао организовани ручак.

Недеља је осванула са снегом, тако да се одустало од рада, те смо се након продуженог доручка упутили ка Београду.

За сада је процењено да се на великом мајдану може опремити 15~20 смерова, од којих би 1~5 били високи 25~30 метара. Пронашли смо још један мајдан, трећи по реду, који је удаљен око 500 метара од великог, а до њега се долази путем који води ка цркви, и на једном делу треба скренути лево на лошији колски пут. Процењено је да се на њему може опремити 10~15 смерова висине 10~20 метара, уз доста мањи посао чишћења.

Извештај: Радомир Микић

Фотографије: Радомир Микић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s